Wednesday, July 25, 2007

23 tanker (eller bare nogle!)

Nu er jeg færdig, eller måske snarere begyndt ... det er vel meningen, at noget af alt dette skal bruges i mit arbejde i fremtiden. "At lære at lære ..." Hmmmmm. Lyder flot, men hvad betyder det? Dette kursus har lignet min dagligdag på den måde, at jeg ikke når at blive rigtig god til noget som helst. Måske skal man bare stræbe efter: "At lære at overleve".
Jeg tænker først og fremmest som børnebibliotekar, når jeg skal vurdere, hvad jeg kan bruge fra kurset. Og jeg tænker, at børnene har en "Web 2.0-mentalitet", selvom de nok ikke kender så mange af de websteder, jeg nu har prøvet. De kender dog YouTube, og de er vant til at bruge mp3-afspillere.
Men mange af de spil, der tiltaler dem, handler om at bygge profiler eller universer. "Hvad kan man hér?" spurgte en pige mig, da jeg viste hende DMI. De synes nu i øvrigt det er sjovt at se, hvor varmt det er i Iran og Tyrkiet og andre steder, hvor de har familie eller som er en del af deres historie. Men gode børnesider, der kun indeholder oplysninger, virker ikke så tiltrækkende. Der skal helst være en mulighed for interaktivitet.
Ville det ikke være en værdig biblioteksopgave at sørge for sjove, udviklende og sikre digitale legepladser? Steder hvor børn kunne oprette deres egen blog, også selvom de ikke var fyldt 13 år. Og hvad med en Wikipedia skrevet af børn for børn? Mange børn lyver sig ældre end de er for at kunne oprette sig i de digitale legeuniverser, der p.t. eksisterer.
Jeg tror på en spændende fremtid med udvikling af bibliotekernes digitale formidling på endnu utænkelige måder ....

OdeoStudio

Trods de mange meldinger om problemer, ville jeg lige prøve denne opgave. Jeg fik oprettet mig i OdeoStudio, og oprettet en podcast. Men jeg har ikke kunnet lægge indhold i den. Mange gange har jeg forgæves prøvet at optage lidt løsagtig snak via høretelefoner med mikrofon. Jeg kan også sagtens lytte til det bagefter, når jeg afspiller det. Men jeg kan ikke gemme optagelsen, trods meddelelsen: "saving recording". Nu gider jeg altså ikke mere.

Wednesday, July 18, 2007

Flickr-sjov

Så vendte jeg lige tilbage til Flickrfor at lege lidt. Jeg lavede en badge med kattebilleder, fordi vi her har snakket om, at folk lægger mange katte på deres blog. Måske fordi de selv har kat, eller fordi katten så at sige er et fotogent dyr! Som tidligere nævnt, har jeg aldrig selv interesseret mig for at fotografere, men jeg overvejer faktisk nu at lægge flere af mine påklædningsdukker ud på Flickr. De er tegnede og skal skannes ind.
Og så kan jeg se nogle muligheder for børnebiblioteket. Ungerne vil givetvis synes det er skægt at lave badges m.v.
Jeg har ikke oprettet mig på 23, men besøgt min veninde Dan-Tuyet. Her er virkelig en talentfuld billedmager, efter min mening! Det er også hende der har fotograferet mig.

En klat blev til en kat


tag
Originally uploaded by astrocruzan.

http://veras23.blogspot.com


Jeg prøvede Retrievr og tegnede en lyslilla klat. Hvordan den blev til en kat, forstår jeg ikke, men den blev også til meget andet. Skæg leg til børnebiblioteket, måske?

Wednesday, July 11, 2007

Google Talk

Der er ikke kommet så meget gang i Google Talk. Jeg er oprettet og har chattet lidt med en kollega, men voicemail kunne vi ikke rigtig få til at fungere.
Vi bruger allesammen Messenger og det er vist den bibliotekerne satser på. Så Googles service falder lidt til jorden, ihvertfald her og nu. Men på længere sigt kan Google måske "vinde" over Microsoft?

Wikipedia

Det forgudede og forkætrede net-værk Wikipedia (og selvfølgelig også den engelske udgave), bruger jeg mest til at slå IT-ord og begreber op i. Jeg læste engang i Bibliotekspressen, at en majoritet af bidragyderne er yngre IT-interesserede mænd. Der må så være en god chance for at artiklerne er skrevet af folk der ved hvad de skriver om. Jeg ville nok ikke bruge denne encyklopædi til at opsøge viden om historiske eller politiske emner, det er vel også inden for disse områder, der af og til har vist sig at være problemer. Men jeg synes teknikken er fin, ideen er fin - lad os endelig få en stor, levende og demokratisk vidensorganisme på nettet. Wikipedia selv har jo aldrig forestillet sig at skulle erstatte andre og mere regelrette leksika.
Jeg har oprettet mig som bruger, og havde egentlig planer om at skrive en lille artikel om et afgrænset emne/person der interesserer mig. Men jeg kan mærke, at jeg ikke får det gjort, jeg sidder fast i overvejelser og pedanteri. Jeg ville være frygtelig nervøs for ikke at gøre det godt nok. Ikke fordi jeg synes alle artiklerne er noget at råbe hurra for. Der er hele spektret, lige fra det mest klumpedumpede og u-researchede og til det videnskabelige.

PBwiki igen

Nu har min kollega oprettet en wiki han kalder Solvangcentret. Igen spøger tanken: kan vi bruge det til noget? Se mine overvejelser om mulighederne.

Blogmusik

Lidt forsinket kommer her opgave 11. Jeg ved ikke rigtig om jeg foretrækker Blogmusikfrem for Last.fm. Begge er underholdende, ideen er god. Men hvis den slags services skulle erstatte musikbiblioteker, skulle de jo dels være fuldstændige. Dels skulle lydkvaliteten nok forbedres hist og her. Fremtidens musikbibliotek vil muligvis udelukkende findes på nettet, men det skal til gengæld indeholde alt!

YouTube

Jeg har nogle gange været inde på YouTube, men det er jo en hel verden at udforske. Jeg valgte Procol Harums udødelige "Salty dog" fra 1969. Lydkvaliteten er selvfølgelig ikke i top, men det er tanken der tæller!